Ακουστικά Βαρηκοΐας

image

ΠΕΡΙ ΑΚΟΗΣ

Το αυτί – ένα θαύμα της φύσης.

Το αυτί είναι ένα εκπληκτικό όργανο με θαυμαστές δυνατότητες και πραγματοποιεί το εξαιρετικά πολύπλοκο έργο της ακοής. Μπορεί να διακρίνει μεταξύ 7.000 τόνων και δίνει την δυνατότητα στον εγκέφαλο να εντοπίσει την πηγή του κάθε ήχου.

Πώς ακούμε: Το ανθρώπινο αυτί αποτελείται από τρία τμήματα: το εξωτερικό αυτί, το μέσο αυτί και το εσωτερικό αυτί. Ο μηχανισμός που γνωρίζουμε ως «ακοή» αρχίζει όταν το εξωτερικό αυτί (πτερύγιο) συλλέγει τα ηχητικά κύματα και τα διοχετεύει μέσω του ακουστικού καναλιού στο ακουστικό τύμπανο.

Τα ηχητικά κύματα δονούν το ακουστικό τύμπανο και πυροδοτούν μια παλμική κίνηση στα οστάρια του μέσου αυτιού (σφύρα, άκμων, αναβολέας). Τα οστάρια του μέσου αυτιού οδηγούν τον ήχο στο εσωτερικό αυτί, που είναι γνωστό ως κοχλίας. Ο κοχλίας είναι μια λεπτεπίλεπτη σύνθεση, σε σχήμα σαλιγκαριού, γεμάτη υγρό που καλύπτεται από χιλιάδες μικροσκοπικά τριχωτά κύτταρα.

Οι κυματοειδείς κινήσεις στο υγρό του εσωτερικού αυτιού, που δημιουργούνται από την παλμική κίνηση των οσταρίων του μέσου αυτιού, προκαλούν κάμψη στα ακουστικά τριχωτά κύτταρα. Ως αποτέλεσμα η κίνηση αυτών των τριχωτών κυττάρων προκαλεί νευρικές ώσεις που στη συνέχεια μεταβιβάζονται μέσω του ακουστικού νεύρου.

Το ακουστικό νεύρο μεταφέρει το σήμα στα ακουστικά κέντρα του εγκεφάλου που σχηματίζουν τις ώσεις σ’ αυτό που ακούμε.

 


Πως λειτουργεί το ανθρώπινο αυτί

Απώλεια ακοής

Η απώλεια ακοής αναπτύσσεται συνήθως αργά σε διάστημα πολλών χρόνων και οι συνέπειες γίνονται εμφανείς μόνο σταδιακά. Αυτό καθιστά δύσκολο γι’ αυτούς που έχουν επηρεαστεί να αναγνωρίσουν ότι πραγματικά πάσχουν από προβλήματα ακοής. Οι συγγενείς, οι φίλοι ή οι συνάδελφοι είναι συχνά οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά.

Ωστόσο, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η ακοή σας δεν είναι ακριβώς όπως θα έπρεπε να είναι. Μήπως σας είναι δύσκολο να καταλάβετε τις τηλεφωνικές συνομιλίες με σαφήνεια; Μήπως η οικογένειά σας διαμαρτύρεται για την ένταση όταν παρακολουθείτε ραδιόφωνο ή τηλεόραση; Το βρίσκετε δύσκολο να παρακολουθήσετε μια συζήτηση σε ένα εστιατόριο ή όταν υπάρχει πολύ θόρυβος στο δρόμο γύρω σας; Αισθάνεστε συχνά εξαντλημένοι μετά από οικογενειακές γιορτές, επειδή η ακρόαση απαιτεί τόσο μεγάλη προσπάθεια; Ακούτε καλύτερα όταν μπορείτε να κοιτάζετε το άτομο που σας μιλάει;

Όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά σημεία προβλημάτων ακοής. Αλλά μην ανησυχείτε. Η απώλεια ακοής δεν είναι κάτι που απλά πρέπει να υπομείνει κανείς. Μπορείτε και πρέπει να κάνετε κάτι γι’ αυτήν.

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να συμβιβαστούν με την ιδέα να φορέσουν ακουστικά βαρηκοΐας. Αναβάλλουν την απόφαση και κάνουν κάτι γι’ αυτό μόνο όταν τα προβλήματα που σχετίζονται με την μειωμένη ακοή τους ταλαιπωρούν πλέον πολύ.

Ωστόσο, όσο πιο σύντομα κάνετε κάτι για την απώλεια της ακοής, τόσο το καλύτερο. Ακόμη και όταν η ακοή έχει μόλις ξεκινήσει να μειώνεται, τα ακουστικά βαρηκοΐας βοηθούν στη διατήρηση των νευρικών οδών στον εγκέφαλό σας που είναι υπεύθυνες για την ακοή όλων των ήχων που σας περιβάλλουν. Όσο αναβάλετε την χρήση ακουστικών βαρηκοΐας , τόσο πιο δύσκολα θα είναι για εσάς να τα συνηθίσετε όταν τελικά τα φορέσετε. Και το σημαντικότερο, τόσο περισσότερα θα έχετε χάσει από την ζωή.

Πιθανές επιπτώσεις της απώλειας ακοής:

 • Μείωση ή διάσπαση προσοχής
 • Μείωση κατανόησης του λόγου
 • Προβλήματα στην επικοινωνία
 • Ελάττωση μνήμης
 • Μειωμένη θέληση και διάθεση αντιμετώπισης νέων συνθηκών
 • Μείωση εργασιακών επιδόσεων
 • Έλλειψη αναγνώρισης από τους άλλους
 • Εκνευρισμός, άγχος, κατάθλιψη
 • Απομάκρυνση από την κοινωνική ζωή, απομόνωση.

Αμφιωτική ακοή: δύο αυτιά ακούν καλύτερα από ένα

Η φύση έχει τους λόγους της που μας έδωσε δύο αυτιά. Η αμφιωτική ακοή ή ακοή με τα δύο αυτιά μάς προσφέρει καλύτερη ποιότητα ήχου, πιο καθαρή αντίληψη της ομιλίας σε κανονικές συνθήκες, καλύτερη κατανόηση σε ομαδικές συζητήσεις και σε συνθήκες θορύβου, μεγαλύτερη άνεση και ηρεμία, ικανότητα να εντοπίζετε εύκολα τις πηγές και τις κατευθύνσεις των ήχων καθώς και την αίσθηση μιας πιο ισορροπημένης ακοής.

Περισσότερο από το 50% των ατόμων με βαρηκοΐα έχουν πρόβλημα και στα δύο αυτιά. Επομένως, όσο είναι αναγκαία η διόφθαλμη όραση για να δείτε καθαρά, άλλο τόσο είναι και η αμφιωτική ακοή. Πολλά χρόνια ερευνών έχουν αποδείξει ότι ακόμη κι όταν η ακουστική απώλεια είναι μεγαλύτερη στο ένα αυτί, τα βαρήκοα άτομα μπορούν να ωφεληθούν από την φυσική ικανότητα των δύο αυτιών να συλλέγουν τους ήχους του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, έχει ανακαλυφθεί ότι:

*Με την χρήση δύο ακουστικών θα προσέξετε ότι η ομιλία ακούγεται πιο καθαρή ενώ οι ήχοι γενικά αποκτούν μια πιο φυσική ποιότητα.

*Η ενίσχυση στα δύο αυτιά σάς επιτρέπει να χρησιμοποιείτε την ένταση των ακουστικών πιο χαμηλά απ’ ότι όταν φοράτε ένα ακουστικό. Αυτό σας βοηθάει να ακούτε τους ήχους σε πιο ευχάριστο επίπεδο έντασης.

*Όσοι χρησιμοποιούν δύο ακουστικά αισθάνονται πιο «χαλαροί» καθώς δεν πιέζονται πια να χρησιμοποιούν το «καλύτερο αυτί»

*Επειδή η ακοή του βαρήκοου ατόμου( με δυο ακουστικά βαρηκοΐας )  βρίσκεται πιο κοντά στην φυσική ακοή, η ενίσχυση στα δύο αυτιά διευκολύνει να εντοπίζετε αβίαστα την πηγή ενός ήχου και να διακρίνετε την κατεύθυνση από την οποία έρχεται ο ήχος. Η ικανότητα αυτή του εντοπισμού του ήχου είναι αυτόματη στα άτομα με φυσιολογική ακοή. Είναι όμως απαραίτητη σε όλους μας γιατί πρέπει να ξέρουμε από πού έρχονται τα αυτοκίνητα, σε ποιο δωμάτιο χτυπάει το τηλέφωνο ή πού βρίσκεται αυτός που μας φωνάζει.

Κάντε κάτι τώρα

Όταν η αίσθηση της ακοής ελαττώνεται αισθητά τότε συνειδητοποιούμε την σπουδαιότητα της σωστής ακοής στην καθημερινότητά μας και πόσα χάνουμε όταν πλέον δεν ακούμε όπως πρέπει.

Γιατί πρέπει να δράσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα;

Η απώλεια ακοής είναι μια σταδιακή διαδικασία

Η απώλεια ακοής είναι συνήθως μια σταδιακή διαδικασία που διαρκεί πολλά χρόνια – τόσο σταδιακή που δεν αναγνωρίζουμε αμέσως τις αρνητικές επιπτώσεις της στην ζωή μας.

Η απώλεια ακοής που δεν αντιμετωπίζεται έχει επιπτώσεις στην ζωή μας

Προβλήματα επικοινωνίας με την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους μπορεί κα οδηγήσουν σε ευερεθιστότητα, άγχος, απομόνωση και κατάθλιψη. Ακόμη, με την πάροδο του χρόνου οι βαρήκοοι ηλικιωμένοι είναι πολύ πιθανότερο να αναπτύξουν άνοια σε σχέση με όσους διατηρούν την ακοή τους.

Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα

Όσο πιο σύντομα εφοδιαστείτε με τα κατάλληλα ακουστικά βαρηκοΐας τόσο θα επωφεληθείτε στα πρώτα στάδια απώλειας ακοής

Εκπαιδεύστε τον εγκέφαλό σας

Όταν ακούτε καλά και πάλι με ακουστικά βαρηκοΐας ο εγκέφαλος διεγείρεται και η πνευματική ζωντάνια διατηρείται.

Απολαύστε περισσότερο την ζωή

Η ποιότητα ζωής βελτιώνεται, με αποτέλεσμα την απεριόριστη διαπροσωπική επικοινωνία και κοινωνική αλληλεπίδραση.

Το να μπορεί κανείς να ακούει καλά και πάλι έχει πολλές θετικές επιδράσεις. Μελέτες δείχνουν ότι, η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών ακουστικών βαρηκοΐας είναι εξαιρετικά ικανοποιημένοι με τα ακουστικά βαρηκοΐας τους. Οι έμπειροι χρήστες αναφέρουν ότι οι κοινωνικές τους επαφές, καθώς και η σωματική και ψυχική τους ευεξία, έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Αισθάνονται περισσότερο υγιείς και πολύ πιο έτοιμοι να αναλάβουν νέες δραστηριότητες.

Να είστε ανοιχτοί σε νέες ακουστικές εμπειρίες. Αυτό θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σας.

ΒΑΡΗΚΟΪΑ

Βαρηκοΐα είναι η μείωση της ακουστικής ικανότητας του ατόμου.

Η βαρηκοΐα είναι μια πολύ σοβαρή πάθηση, που δυσκολεύει την επικοινωνία του ανθρώπου. Ανάλογα με τον βαθμό και την ηλικία εμφάνισής της, προκαλεί εκτός από τις αντίστοιχες διαταραχές του λόγου και σημαντικά κοινωνικά, ψυχολογικά, εκπαιδευτικά και επαγγελματικά προβλήματα.

Η βαρηκοΐα μπορεί να είναι συγγενής, δηλαδή μερική ή ολική βλάβη της ακοής που συνυπάρχει με την γέννηση ενός ανθρώπου και οφείλεται σε αιτίες γενετικές ή παθήσεις κατά την κύηση ή μπορεί να είναι επίκτητη, δηλαδή να οφείλεται σε αίτια που επέδρασαν μετά την γέννηση, όπως κάποιο ακουστικό τραύμα έπειτα από παρατεταμένη έκθεση σε έντονους ήχους που προέρχονται είτε από κάποιο χώρο διασκέδασης, είτε από πάσης φύσεως ακουστικά μη εγκεκριμένα, ακόμη και από την εργασία χωρίς προστατευτικά μέσα.

Ανάλογα με τον εντοπισμό της πάθησης υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι βαρηκοΐας:

1. Η βαρηκοΐα αγωγιμότητας που αφορά βλάβες του έσω ή του μέσου ωτός, δηλαδή του τμήματος μηχανικής μεταβίβασης του ήχου. Αυτού του τύπου οι βαρηκοΐες συνήθως αντιμετωπίζονται ιατρικά.

2. Η νευροαισθητήρια βαρηκοΐα που αφορά βλάβες του κοχλία, του ακουστικού νεύρου ή του υπόλοιπου κεντρικού τμήματος της ακουστικής οδού. Όσοι έχουν αυτού του είδους την βαρηκοΐα ακούν συνήθως καλύτερα τις χαμηλές συχνότητες, δηλαδή τους μπάσους ήχους και χειρότερα τις υψηλές συχνότητες στις οποίες κατατάσσονται τα σύμφωνα. Αποτέλεσμα είναι αυτοί οι άνθρωποι να ακούν αλλά να μην ξεχωρίζουν τα λόγια τόσο καλά.

3. Η μικτού τύπου βαρηκοΐα είναι και αγωγιμότητος και νευροαισθητήρια.

Τι είναι ήχος

Ακοόγραμμα

Ο ήχος μπορεί να περιγραφεί ως προς την ένταση και τον τόνο. Η μονάδα για την μέτρηση της έντασης ονομάζεται db.

Η ακοή μπορεί να απεικονιστεί σε ένα διάγραμμα που ονομάζεται ακουόγραμμα.

Για τους ανθρώπους το εύρος της ακοής εκτείνεται από 0 db HL μέχρι 100 db HL. Η μέση ομολία, που ποικίλει σε συχνότητες, εκτείνεται από 65 db HL περίπου μέχρι 100 db HL.

Τα ανθρώπινα αυτιά μας μπορούν γενικά να ανιχνεύσουν συχνότητες (εκφράζονται σε hertz ή Hz) χαμηλές από 20Hz και υψηλές μέχρι 16.000-20.000Hz. στην κατανόηση της ομιλίας δεν συμβάλλουν όλες αυτές οι συχνότητες. Συνεπώς οι ακουστικού έλεγχοι συνήθως διεξάγονται στις συχνότητες κλειδιά στο φάσμα από 125 έως 8.000 Hz.

Η ομιλία αποτελείται από φωνήεντα και σύμφωνα. Τα φωνηεντα και τα σύμφωνα διαφέρουν σε ένταση και συχνότητα. Γενικά τα φωνήεντα είναι ισχυρότερα σε ένταση και χαμηλότερα σε συχνότητα. Αντίθετα, τα σύμφωνα είναι λιγότερο ισχυρά σε ένταση και υψηλότερα σε συχνότητα. Γι’ αυτόν τον λόγο, τα φωνήεντα προσφέρουν περισσότερο στην «αίσθηση έντασης» της ομιλίας.

Όμως, τα σύμφωνα παίζουν σημαντικό ρόλο στην κατανόηση της ομιλίας. Τα σύμφωνα μεταφέρουν μεγάλο τμήμα του νοήματος μια λέξης. Για παράδειγμα, τα «απαντώ» και «απατώ» έχουν εντελώς διαφορετικές σημασίες. Γι’ αυτό οι άνθρωποι με ακουστική απώλεια στις υψηλές συχνότητες αναφέρουν ότι η ομιλία είναι αρκετά έντονη αλλά δυσκολεύονται να κατανοήσουν. Επίσης, μπορεί να δυσκολεύονται να κατανοήσουν λέξεις που τελειώνουν σε σύμφωνα.

Βαθμός ακουστικής απώλειας με απεικόνιση ήχων

Η περιοχή των ήχων της ομιλίας μοιάζει κάπως σαν μια μπανάνα. Ο ακοοπροθετιστής σας μπορεί να αποτυπώσει γραφικά την ακουστική απώλεια στο σχεδιάγραμμα για να σας δείξει ποια τμήματα της ομιλίας δεν ακούτε καλά λόγω της βαρηκοΐας σας.

διαγραμμα

 

Φυστιολογική

0 – 20db φυσιολογική ακοή: σε μια φυσιολογική ακοή όπως βλέπουμε και στο ακοόγραμμα ο άνθρωπος ακούει όλους τους ήχους(κόκκινη περιοχή)

 

μικρή

20 – 40 db μικρή βαρηκοΐα: εδώ νομίζουμε πως ακούμε κανονικά όμως οι συνέπειες που είναι μεγαλύτερου βαθμού, μας διαψεύδουν. Μπορεί να ακούμε την ομιλία αλλά ορισμένα τμήματά της, ιδιαίτερα κάποιες σύντομες λέξεις, καταλήξεις λέξεων και ασαφείς λέξεις, μοιάζουν να απουσιάζουν. Ο θόρυβος του περιβάλλοντος δυσκολεύει να ακούσουμε ακόμη περισσότερο. Συνήθως συνιστώνται ακουστικά βαρηκοΐας. Θα μας βοηθήσει και
το παρακάτω ακοόγραμμα βλέποντας ποιοι ήχοι μένουν εκτός της κόκκινης περιοχής όπου εκεί περιλαμβάνονται όσα ακούμε.

 

Μεση

40 – 60 db μέση βαρηκοΐα: Στην βαρηκοΐα αυτή χάνεται το 50% της ομιλίας και ακόμη περισσότερο με την παρουσία θορύβου στο περιβάλλον. Συνεπώς τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της ακοής.

Μεγάλη

60 – 80 db μεγάλη βαρηκοΐα: σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε να ακούσουμε τους περισσότερους ήχους. Δεν υπάρχει πλήρης κατανόηση της ομιλίας χωρίς κατάλληλη και έγκαιρη ενίσχυση με ακουστικά βαρηκοΐας.

πολυ μεγαλη

80-100 db πολύ μεγάλη βαρηκοΐα: στην πολύ μεγάλου βαθμού ακουστική απώλεια, οι περισσότεροι ήχοι του περιβάλλοντος ακόμη και η ομιλία σχεδόν δεν ακούγονται. Συνεπώς χωρίς ακουστικό βαρηκοΐας δεν υπάρχει επικοινωνία.

ΕΜΒΟΗ


Ο κόσμος μας ζωντανεύει με τους ήχους. Γέλια, αξέχαστες μελωδίες, κύματα που σπάνε στις ακτές, όλοι αυτοί οι ήχοι κοσμούν τις ζωές μας και γίνονται κυριολεκτικά μουσική στ’ αυτιά μας, ανεβάζοντας την διάθεσή μας. Όμως τι συμβαίνει όταν ξαφνικά ένας ήχος γίνεται κυρίαρχος;

Τι είναι οι εμβοές;


Οι εμβοές είναι θόρυβοι που γεννιούνται μέσα στο αυτί αντί στο εξωτερικό περιβάλλον. Μπορεί να αφορούν το ένα ή και τα δύο αυτιά.
Ο όρος εμβοές (tinnitus) προέρχεται από το λατινικό ρήμα “tinire” που σημαίνει “κουδουνίζω”. Ο θόρυβος διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο ως προς την φύση του, την συχνότητα και την ένταση. Πολλοί περιγράφουν τον θόρυβο σαν σειρήνα, σφύριγμα, μουρμούρισμα ή κουδούνισμα στο αυτί.
Μια διάγνωση εμβοών πιάνει πολλούς ανθρώπους εξ απίνης. Δυστυχώς μερικοί ασθενείς συχνά μαθαίνουν από τον γιατρό τους ότι το πρόβλημά τους δεν γιατρεύεται. Αυτή η πληροφορία τους κάνει να νοιώθουν απομονωμένοι και εξαπατημένοι, χωρίς στήριξη και βέβαιους ότι κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει τι περνούν. Επειδή οι εμβοές προκαλούνται από πολλές αιτίες, μέχρι σήμερα δεν έχουμε ένα συγκεκριμένο φάρμακο ή μια θεραπεία για όλους τους τύπους των εμβοών. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και στις χρόνιες εμβοές, υπάρχουν τρόποι ανακούφισης και ελέγχου αυτών των θορύβων των αυτιών. Είμαστε εδώ να βοηθήσουμε τους ανθρώπους με εμβοές και τους αγαπημένους τους να συμβιβαστούν με την διάγνωση των εμβοών και να τους δώσουμε πληροφορίες για τις εξατομικευμένες δυνατότητες που υπάρχουν για δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Μα μάθουν πώς να ζουν με τις εμβοές και πώς να τις ελέγχουν, αντί να τις αφήνουν να τους ελέγχουν.

Κατηγορίες εμβοών


Οι εμβοές μπορούν να ταξινομηθούν σε δύο κατηγορίες:
Τις αντικειμενικές και τις υποκειμενικές.
Οι αντικειμενικές εμβοές, που συναντώνται σπανιότερα, γίνονται αισθητές και από τους άλλους, και μπορούν άμεσα να μετρηθούν από έναν ειδικό. Γενικά μπορούν να αντιμετωπισθούν ιατρικά.
Οι υποκειμενικές εμβοές από την άλλη, ακούγονται μόνο από τον πάσχοντα. Οι εμβοές είναι εσωτερικές, χωρίς άμεση εξωτερική ηχητική πηγή. Παρ’ όλο που αυτός ο τύπος εμβοών δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια, με κανένα τρόπο δεν αποτελεί επινόηση της φαντασίας. Αποτελεί μια απόλυτα πραγματική οδύνη για τους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί έντονα από εμβοές. Όμως υπάρχουν τρόποι διαχείρισης αυτής της κατάστασης και ανακούφισης των συνεπειών των υποκειμενικών εμβοών.
Αν αυτός ο τύπος θορύβου εμφανίζεται μόνο προσωρινά και σύντομα πάλι εξαφανίζεται, για παράδειγμα μετά από μια μουσική παράσταση σε υψηλή ένταση, τότε μιλούμε για οξείες εμβοές. Για εκατομμύρια ανθρώπους όμως οι θόρυβοι είναι μόνιμοι (πάνω από έξι μήνες), συνεπώς εξελίσσονται σε χρόνιες εμβοές. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων αντιλαμβάνεται τους θορύβους ως πηγή μικρού μόνο ερεθίσματος ή καθόλου ερεθίσματος. Περίπου ένας στους πέντε, από την άλλη, περιγράφει την εμπειρία από δυσάρεστη ως αβάσταχτη. Ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων επηρεάζεται τόσο πολύ από τις εμβοές που καταστρέφεται η ποιότητα της ζωής τους. Στο 90% των περιπτώσεων οι εμβοές συνοδεύονται από ακουστική απώλεια.

Τι προκαλεί τις εμβοές και πώς αναγνωρίζονται.


Οι εμβοές μπορεί να παρατηρούνται μέσα στο σύστημα της ακοής ή εξωτερικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εμβοές προκαλούνται από ένα συνδυασμό διαφορετικών παραγόντων.
Μια από τις συχνότερες αιτίες των εμβοών είναι η απώλεια ακοής. Αυτή μπορεί να οφείλεται σε ένα τραυματισμό ή σε έκθεση σε εξαιρετικά δυνατή μουσική, αλλά συχνά οι εμβοές εμφανίζονται συγχρόνως με μια ξαφνική απώλεια ακοής. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εμβοές δεν αποτελούν αιτία της αιφνίδιας απώλειας ακοής.
Εκτός από την βλάβη στο σύστημα ακοής, οι εμβοές μπορούν ακόμα να προκληθούν από δυσλειτουργία των σιαγόνων και χρόνια καταπόνηση των μυών του λαιμού.
Το στρες είναι η μοναδική αιτία εμβοών που αναφέρεται συχνότερα. Όμως, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση για να υποθέσουμε ότι υπάρχει κάποια διασύνδεση μεταξύ στρες και εμβοών, αλλά οι εμβοές προκαλούν στρες. Οι θόρυβοι (ακόμη κι αυτοί μέσα στο κεφάλι) γίνονται αισθητοί πιο διαπεραστικά όταν το άτομο βρίσκεται σε ένταση απ’ ότι όταν το μυαλό είναι σε χαλαρή κατάσταση.
Μερικά φάρμακα (όπως κάποια παυσίπονα ή φάρμακα για την αγωγή του ρευματισμού) μπορούν να πυροδοτήσουν τις εμβοές. Μόλις διακοπεί η αγωγή, οι θόρυβοι συνήθως εξαφανίζονται πάλι. Η αγωγή χημειοθεραπείας που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του καρκίνου, και σε σπάνιες περιπτώσεις κάποια αντιβιοτικά, μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη βλάβη στο εσωτερικό αυτί, με αποτέλεσμα μόνιμες εμβοές.

Διάγνωση των εμβοών.


Οι εμβοές γίνονται αισθητές πολύ εξατομικευμένα από αυτούς που υποφέρουν. Έτσι, πριν προταθεί μια συγκεκριμένη θεραπεία, είναι απαραίτητη μια ακριβής διάγνωση. 
Πρώτα πρέπει να επαληθευτεί αν η περίπτωση μπορεί να αντιμετωπιστεί ιατρικά ή όχι. Για να γίνει αυτό, οι γιατροί σας μπορούν να διεξάγουν ωτορινολαρυγγολογικές οδοντιατρικές, ορθοδοντικές και ορθοπεδικές εξετάσεις. 
Ένας ακοολογικός έλεγχος μπορεί να φανερώσει αν εμπλέκεται και μια ακουστική απώλεια. Η συχνότητα και η ένταση των εμβοών μπορούν επίσης να καθοριστούν με εξειδικευμένους διαγνωστικούς ελέγχους. Πρόσφατα εξελιγμένες μέθοδοι απεικόνισης αποκαλύπτουν ότι οι εμβοές δεν σχετίζονται αποκλειστικά με το αυτί, αλλά μπορεί να εμπλέκονται και κάποιες περιοχές του εγκεφάλου στην αντίληψη των εμβοών.

Ελέγξτε το σύμπτωμα.


Ο βαθμός στον οποίο οι εμβοές επηρεάζουν την ζωή ενός ανθρώπου εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες: την ένταση, την συχνότητα, την διάρκεια του θορύβου και την προσωπική αντίληψή τους από το άτομο.
Οι εμβοές δεν θεωρούνται ασθένεια αλλά σύμπτωμα όμοιο με τον πόνο. Αντίθετα με μια αρρώστια όπου στόχος είναι η θεραπεία της αιτίας, συχνά οι εμβοές μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο ως κατάσταση. Αποτελούν κυρίως πρόβλημα ελέγχου του θορύβου του αυτιού. Όμως ακόμα κι αν οι εμβοές δεν είναι αρρώστια, μπορούν να έχουν τις διαστάσεις μιας αρρώστιας. Όταν κυριαρχούν, η πίεση που προκαλείται από τις εμβοές μπορεί να γίνει αιτία προβλημάτων ύπνου, φόβου και κατάθλιψης.

Γιατί να μην συνηθίσετε τις εμβοές;


Αυτό που είναι ολέθριο με τις εμβοές είναι ότι τις ακούτε ενάντια στην θέλησή σας. Όταν οι εμβοές εμφανίζονται για πρώτη φορά πολύ γρήγορα γίνονται αντιληπτές ως ενόχληση. Ο άγνωστος ήχος από μόνος του τραβάει την προσοχή. Ο «εχθρός στα αυτιά σας» είναι μια κατάλληλη περιγραφή, διότι είναι πραγματικά η αρχή ενός φαύλου κύκλου. Αρχικά, θα μπορούσατε να προσπαθήσετε να ξεκουραστείτε και καθώς το κάνετε, να αποφύγετε τις κοινωνικές επαφές. Όμως, αυτή η απόσυρση σημαίνει επίσης ότι μειώνονται τα διάφορα ακουστικά ερεθίσματα, οι κοινωνικές επαφές και οι άλλες μορφές περισπασμού, με αποτέλεσμα οι εμβοές να τραβούν όλο και περισσότερο την προσοχή σας και σταδιακά γίνονται κυρίαρχες.
Στην συνέχεια ένα αυξανόμενο συναίσθημα απελπισίας, επειδή δεν μπορείτε να κάνετε τίποτε για τον θόρυβο, που συνδυάζεται με τον φόβο ότι ίσως χειροτερέψει, εγγυάται ότι ο εγκέφαλος επικεντρώνει την προσοχή στις εμβοές. Αυτός είναι ο φαύλος κύκλος που πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να διώξετε τις εμβοές αποσπώντας την προσοχή σας από αυτές και να κυριαρχήσετε ξανακερδίζοντας τον έλεγχο.


Εμβοή

Σπάστε τον κύκλο των εμβοών


Ξεκινήστε με έναν έλεγχο της ακοής σας . Εάν έχετε επιπλέον απώλεια ακοής, η χρήση απλά του ακουστικού βαρηκοΐας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ενόχλησης από τις εμβοές, επειδή όταν είστε απασχολημένοι ακούγοντας τον κόσμο, η προσοχή σας αποσπάται από τις εμβοές.


Ένα θεραπευτικό σήμα μπορεί να προσφέρει ανακούφιση.


Εκτός από την ενίσχυση των ήχων γύρω μας μερικά ακουστικά βαρηκοΐας διαθέτουν επίσης μια ενσωματωμένη λειτουργία ηχοκάλυψης εμβοών. Ποιο είναι το όφελος αυτού του συνδυασμού;
Σε πολύ ήσυχα περιβάλλοντα ακρόασης, τα συνηθισμένα ακουστικά βαρηκοΐας δεν βρίσκουν πολλούς θορύβους να ενισχύσουν για να βοηθήσουν στην απόσπαση της προσοχής σας από τις εμβοές. Στις καταστάσεις αυτές η λειτουργία ηχοκάλυψης εμβοών μπορεί να είναι χρήσιμη. Με την εκπομπή ενός εξατομικευμένου θεραπευτικού σήματος, μπορεί να σας αποσπάσει από τις εμβοές. Τα ακουστικά βαρηκοΐας μας είναι εξοπλισμένα με διαφορετικούς τύπους θεραπευτικού σήματος: τέσσερα εμπνευσμένα από την φύση σήματα ωκεανών και πέντε τύποι προ-προγραμματισμένων σημάτων στατικού θορύβου μπορούν να προσφέρουν μια εξατομικευμένη λύση που σας αποσπά από τις εμβοές για να μπορείτε να χαλαρώσετε και να συγκεντρωθείτε.

Δημιουργώντας εξατομίκευση, αποτρέποντας τις εμβοές


Τα ακουστικά βαρηκοΐας της signia προσφέρουν πολλές επιλογές ρύθμισης για τη λειτουργία ηχοκάλυψης εμβοών, ώστε ο Επαγγελματίας Υγείας που εξεικικεύεται σε προβλήματα ακοής, ο ακοοπροθετιστής σας, να μπορεί να προσαρμόσει το βέλτιστο για εσάς.


Δείτε κάποια παραδείγματα εδώ:

 

 • Ανεξάρτητη γεννήτρια σημάτων θορύβου
 • Δυο προγραμματιζόμενες λειτουργίες: λειτουργία θεραπευτικών σημάτων μόνο ή μικτή λειτουργία.
 • Τέσσερα εμπνευσμένα από την φύση θεραπευτικά σήματα κυμάτων του ωκεανού
 • Πέντε προ-προγραμματισμένα θεραπευτικά σήματα στατικού θορύβου: λευκός θόρυβος, ροζ θόρυβος, θόρυβος ομιλιών, καφέ θόρυβος και θόρυβος υψηλής συχνότητας
 • Θεραπευτικά σήματα στατικού θορύβου που εξατομικεύονται σε έως και 20 συχνότητες.

Συμφιλιωμένοι με τις εμβοές: πρακτικές συμβουλές

Όταν έχετε να αντιμετωπίσετε τις εμβοές είναι πολύ χρήσιμο να έχετε μια θετική στάση: οι εμβοές είναι ένας από τους πολλούς ήχους που ακούτε. Το μυστικό είναι να μάθετε να τις εντάσσετε στο ηχητικό τοπίο γύρω σας.

Χρήσιμες συμβουλές:

 • Μάθετε ξανά πώς να ακούτε. Όσο πιο ποικίλες οι ηχητικές εντυπώσεις που έχετε, τόσο λιγότερο εστιάζετε στις εμβοές. Ακούστε λοιπόν συνειδητά τον κόσμο γύρω σας
 • Αναρρωτικός ύπνος. Εάν είστε ενεργοί κατά την διάρκεια της ημέρας, είναι πιο εύκολο να κοιμηθείτε τη νύχτα. Πολλοί άλλοι παράγοντες επηρεάζουν επίσης τον ύπνο σας, γι’ αυτό δοκιμάστε να δείτε ποιες συνήθειες επηρεάζουν θετικά την νυχτερινή σας ανάπαυση.
 • Να βρίσκεστε σε κίνηση. Ξοδεύοντας χρόνο με τους αγαπημένους σας και απολαμβάνοντας δραστηριότητες, βελτιώνετε τις προοπτικές σας και μειώνετε την επικράτηση των εμβοών στην ζωή σας
 • Αποφύγετε την σιωπή. Η μείωση του σιωπηρού χρόνου καθιστά πιο δύσκολο στις εμβοές να επικρατήσουν. Οπότε χαλαρώστε με ευχάριστους ήχους όπως ακουστικά βιβλία ή χαλαρωτική μουσική.
 • Παραμείνετε σε καλή φυσική κατάσταση. Η καλή φυσική κατάσταση είναι σημαντική ακόμα κι αν οι εμβοές σας φαίνεται να δυναμώνουν όταν αθλείστε. Αυτό δεν είναι λόγος ανησυχίας.

Μείνετε συντονισμένοι


Υπάρχουν πολλοί τρόποι σήμερα για να αντιμετωπίζετε αποτελεσματικά τις εμβοές. Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλευτείτε μας στο κατάστημά μας.

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΑΞΕΣΟΥΑΡ

Εξατομικεύστε την ακουστική σας εμπειρία με βάση τις προσωπικές σας προτιμήσεις.

Η μεταφορά των παιδιών το πρωί στο σχολείο, οι συναντήσεις με φίλους κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος για γεύμα, η παρακολούθηση τηλεόρασης το βράδυ: Κάθε μέρα είναι γεμάτη από διαφορετικές καταστάσεις ακρόασης και συζητήσεις. Δεν θα ήταν τέλειο να μπορούσατε να κατευθύνετε τον ήχο απευθείας στα αυτιά σας, ρυθμίζοντας διακριτικά τα ακουστικά βαρηκοΐας σας;

 Εφαρμογές

Η σωστή εφαρμογή μπορεί να κάνει πιο προσιτές τις λειτουργίες των ακουστικών βαρηκοΐας σας, παρέχοντάς σας την αυτοπεποίθηση που συνοδεύει την ευκολία στο χειρισμό.

Εφαρμογές

Φανταστείτε πόσο απελευθερωτικό θα ήταν να αλλάζετε διακριτικά τα προγράμματα ή την ένταση του ήχου απλά πληκτρολογώντας στο έξυπνο τηλέφωνό σας.

Εφαρμογή touchControl: Πλήρης διακριτική ευχέρεια στην παλάμη του χεριού σας.

TOUCH CONTROLΜετατρέψτε το έξυπνο τηλέφωνό σας σε διακριτικό τηλεχειριστήριο για τα ακουστικά βαρηκοΐας σας: η εφαρμογή touchControl AppTM σας επιτρέπει απολαμβάνετε ένα υψηλό επίπεδο άνεσης κατά το χειρισμό στις άκρες των δακτύλων σας.

Αλλάξτε τα προγράμματα ήχου και ρυθμίστε την ένταση, τα μπάσα και τα πρίμα για να ταιριάζουν στις ανάγκες σας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα έξυπνο τηλέφωνο.

Μπαταρίες των ακουστικών βαρηκοΐας Signia.

Η μεγάλη διάρκεια ζωής και η ισχυρή απόδοση καθιστούν αυτές τις μπαταρίες ιδανικές για κάθε τρόπο ζωής.
Αυστηρά ελεγμένες – αποδεδειγμένη αξιοπιστία: Με τη Signia, αγοράζετε μια εξαιρετικά ισχυρή μπαταρία ακουστικού βαρηκοΐας. Το σταθερό επίπεδο τάσης εγγυάται τη βέλτιστη απόδοση σε κάθε κατάσταση ακρόασης για κάθε ακουστικό βαρηκοΐας.

Κατάλληλες για όλα τα ακουστικά βαρηκοΐας.

Οι μπαταρίες των ακουστικών βαρηκοΐας Signia διατίθενται σε όλα τα μεγέθη για κάθε ακουστικό βαρηκοΐας.

μπαταριες

Τα ακουστικά βαρηκοΐας χρειάζονται μπαταρίες που είναι αξιόπιστες, ασφαλείς, ευέλικτες και εξαιρετικά ισχυρές!

 

 • Οι μπαταρίες των ακουστικών βαρηκοΐας Signia είναι υψηλής ποιότητας με μεγάλη διάρκεια ζωής, ακόμα και σε ισχυρές συσκευές.
 • Οι μπαταρίες Signia παρέχουν μακροχρόνια λειτουργία σε σταθερό επίπεδο τάσης και έτσι συμβάλλουν στη βέλτιστη απόδοση του ακουστικού βαρηκοΐας.
 • Οι μπαταρίες Signia είναι αξιόπιστες και ασφαλείς χάρη στο τριπλά σφραγισμένο υλικό υψηλής ποιότητας π.χ. ανοξείδωτο ατσάλι.
 • Οι μπαταρίες Signia είναι φιλικές προς το περιβάλλον καθώς είναι 100% χωρίς υδράργυρο.

Η συσκευασία των μπαταριών Signia είναι εύκολη στη χρήση και διατηρεί τις μπαταρίες ασφαλείς.

 

 • H εύκολη αφαίρεση των μπαταριών με τον καινοτόμο τροχό παράδοσης εξασφαλίζει την παράδοση μόνο μιας μπαταρίας κάθε φορά.
 • Μέγιστη προστασία προϊόντος χάρη στη σφραγίδα ασφαλείας.
 • Ασφαλές κλείσιμο της συσκευασίας με αυτοκόλλητη ταινία που την σφραγίζει.
 • Σαφής χρωματική κωδικοποίηση για άμεση αναγνώριση του τύπου της μπαταρίας σας.
 • Φιλικές προς το περιβάλλον

Δυνατές και αξιόπιστες

Ενεργοποίηση
Οι μπαταρίες των ακουστικών βαρηκοΐας Signia ενεργοποιούνται μόνο όταν αφαιρεθεί η προστατευτική ταινία. Επομένως, η προστατευτική ταινία πρέπει να αφαιρείται μόνο περίπου 5 λεπτά πριν την εισαγωγή της μπαταρίας στο ακουστικό βαρηκοΐας.

Φύλαξη
Φυλάξτε τις μπαταρίες κατά προτίμηση σε θερμοκρασία δωματίου (περίπου 20 ° C).

Απόρριψη
Μια άδεια μπαταρία δεν πρέπει ποτέ να παραμένει στο ακουστικό βαρηκοΐας περισσότερο από όσο χρειάζεται. Παρακαλείσθε να εξασφαλίσετε ότι οι μπαταρίες απορρίπτονται με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον.

Προστασία
Μην επιτρέπετε ποτέ οι μπαταρίες να έρχονται σε επαφή με μεταλλικά αντικείμενα όταν αποθηκεύονται, καθώς αυτό θα προκαλέσει αποφόρτιση. Φυλάσσετε τις μπαταρίες στην παρεχόμενη συσκευασία.

ΠAIΔΙΑΤΡΙΚΗ

Χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας των ακουστικών βαρηκοΐας, τα παιδιά δεν είναι πλέον αναγκασμένα να ζουν σ’ έναν κόσμο σιωπής.

Η Siemens, ο μεγαλύτερος παγκοσμίως κατασκευαστής ακουστικών βαρηκοΐας, έχοντας κατά νου τις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών, πρωτοπορεί στην εφαρμογή της τεχνολογίας στα ακουστικά βαρηκοΐας που απευθύνονται σ’ αυτά.

Από το μικρό μέγεθος των ακουστικών τύπου «Πίσω από το Αφτί», υπάρχει πάντοτε μια λύση ιδανική για ένα μεγάλο φάσμα περιπτώσεων παιδικής απώλειας ακοής.

Η Siemens έχει αναδείξει σε σκοπό της την προσφορά των πλέον σύγχρονων τεχνολογικά λύσεων και τη μέγιστη διευκόλυνσή σας στην προσπάθεια να βοηθήσετε το παιδί σας. Μαζί μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το παιδί σας θα απολαύσει στο έπακρο έναν κόσμο γεμάτο ήχους.

Χρήσιμες Πληροφορίες για την Καθημερινότητα

Η θετική στάση είναι αποφασιστικής σημασίας, για να μπορέσει το παιδί σας να δεχτεί το ακουστικό βαρηκοΐας.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας ώστε να δεχτεί το ακουστικό του σαν κάτι εντελώς συνηθισμένο.

Το παιδί θα συνηθίσει γρήγορα να φορά το ακουστικό του, αν το αντιμετωπίζετε σαν μέρος της καθημερινότητάς του.